Papuče, papuče a ještě jednou papuče!

Proč se doma přezouvat do papučí ?

Zapomeňte na ego a vklouzněte po příchodu domů do pohodlných domácích papučí, díky kterým ulevíte nohám unaveným po celém dni a prospějete svému zdraví.

Domácí přezůvky nemusí být nutně nevzhledné bačkory, k mání jsou i pantofle, které odpovídají těm největším nárokům na komfort a zároveň mají šmrnc.

Dámské papuče

Pokud vyrazíte do práce v uzavřených pevných botách na podpatcích a pak v nich trávíte celý den v kanceláři, vaše nárty, prsty i chodidla trpí v sevření a zvýšené teplotě. Mění svůj objem (až o 1,5 velikosti), protože během dne otékají, a volají po otevřených pantoflích, v nichž mohou lépe dýchat a lépe se prokrvují. Celodenní nošení uzavřené obuvi navíc podporuje vznik nejrůznějších plísní a kožních problémů.

Pánské papuče

Shodit doma boty po návratu z práce a zůstat naboso také není dobré řešení. Chodit naboso je určitě zdravé, ale ne na každém povrchu. Vhodné to je například po písku, hlíně, trávě, malých jemných oblázcích apod. Naopak nevhodné je chodit naboso po tvrdém povrchu, protože časem může dojít ke zborcení nožní klenby aj. To se týká i všech rovných domácích podlah. Pokud tedy doma nemáte huňaté koberce, pořiďte si domácí papuče.

Dětské papuče

Ještě důležitější je přezouvání u dětí. Většina miminek má nožičky zdravé, ale starší děti už trpí v důsledku nevhodných bot a běhání naboso po rovných tvrdých plochách různými deformitami nohou. Ke zdravému vývoji nohou přispívají ve velké míře vhodné přezůvky, které by děti měly nosit nejen doma, ale také v jeslích, školce i škole.

Papuče pro návštěvy

Zatímco my kroutíme hlavou nad americkými filmy, kde si „hrdinové“ nevyzouvají boty ani do postele, návštěvy ze zahraničí u nás zase nedokáží pochopit, když ve firemní kuchyňce narazí na člověka v pohodlných pantoflích. A co teprve, když přijdou k někomu domů a mají se samy vyzout. Přezouvání návštěv do domácích papučí je zvykem jen v několika málo zemích (kromě České republiky je na seznamu také Slovensko, Maďarsko, Japonsko, Skandinávie, islámské země, částečně Kanada, Rakousko a Německo), ale je to zvyk celkem logický.

Protože kdo se přezuje, tak:

  • nezašlape vydrhnutou podlahu,
  • nepoškrábe plovoučku kamínky v podrážce,
  • je ohleduplný k dětem, které si obvykle hrají na zemi,
  • nezavleče do bytu bakterie, které se uchytí na botách, když projdou ptačím trusem, kolem odpadkových košů a rohů počůraných od psů, veřejnými toaletami atd., atd.
  • dopřeje odpočinek nejen sobě, ale i svým nohám.

Domácí přezůvky

Ve 20. letech minulého století začal český podnikatel Tomáš Baťa vyrábět ve velkém přezůvky za příznivé ceny. Nazval je domácí obuví a propagoval masivní reklamní kampaní, která lákala k odpočinku v pohodlných papučích. V 60. letech pak přezouvání definitivně vyhrálo díky výstavbě sídlišť. Lidé se do panelákových bytů často museli stěhovat dřív, než bylo všechno dostavěné, a dojít domů tak znamenalo přebrodit stovky metrů oraniště. V té době dokonce vládl zvyk nosit si s sebou na návštěvu pantofle v igelitce.

Dále doporučujeme:

Espadrilky dámskéEspadrilky pánské ♥ TeniskyTenisky kotníkovéSlip-on botyDětské zimní botySvatební teniskyŠperkyOutletPonožky a mnoho dalšího

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz